De breiende rechter

Details van dit toneelstuk

Artikelnummer
29682
Personen
7
Auteur(s)
Categorie
Musical
Aantal blz
76
Genre(s)
Musical algemeen
Uitvoerder
Amateurtheater
Duur (min.)
90 min.
Uitgever
Vink
Rechten tariefcode

DE BREIENDE RECHTER

29682 Musical in 5 scènes met proloog door Gerrit J. van de Belt, 7 à 14 personen

7 acteurs en twee cameo-rollen vanuit het publiek. Drie acteurs spelen een vast personage. De vier andere acteurs spelen dubbelrollen. Uiteraard kunnen voor de dubbelrollen andere acteurs worden ingezet. 

Inclusief de cameo-rollen zijn er 14 personages, waarvan 4 bescheiden van omvang. 

De twee cameo-rollen, vanuit het publiek gespeeld, komen voor in scène 3. In scène 5 kunnen zij het spel aanvullen met een muzikale begeleiding tijdens het verjaardagslied. 

De musical bevat 15 liedjes. Het laatste liedje van deel 1 (voor de pauze) en van deel 2 (slotlied 2) hebben dezelfde melodie. Ook herhaalt de buurvrouw het liedje wat de rechter eerder zingt. De meeste liedjes worden als solo of als duet gezongen.

Het verhaal is gebaseerd op een populair televisieprogramma. Alles draait om de altijd breiende bijna 70 jarige rechter Greta Hoogendijk. Het publiek wordt eerst een kijkje gegund achter de schermen van “De Breiende Rechter”. De regisseur Henry van Duc de l’Eau (eigenlijk Hendrik van ‘t Water) is de onbetwiste leider van het programma. Een burenruzie wordt in de studio besproken. Op locatie wordt de uitzending verder voorbereid. Daar blijkt de onredelijke boosheid van buurman Leo Laveloos op buurvrouw Berendine de Goede. Twee deskundigen doen onderzoek alvorens de rechter komt kijken. Tijdens de zitting zorgt de theatrale boosheid van Leo voor nieuwe hoogtepunten. Zelfs het publiek laat van zich horen. Uiteindelijk doet de rechter uitspraak.

In deel 2 volgt een onverwachte wending: de regisseur lijkt aan te pappen met de jonge presentatrice en ontslaat de breiende rechter. Dit tegen haar zin en tegen de zin van Jacob van der Heuvel, de klusser van de studio. Hij komt aan met beeldopnames van de amoureuze handelingen tussen regisseur en presentatrice. De breiende rechter gaat in Hoger Beroep. Dit vindt plaats op de 70-jarige verjaardag van Greta. Henry verdedigt zijn besluit. Bellefleur ondersteunt hem, maar door haar onzekerheid komt dit niet overtuigend over. Greta wordt bijgestaan door collega Jacob en Berendine de Goede. 


Nu blijkt dat Greta haar leven lang gebreid heeft voor een weeshuis. Dat brengt bij Henry de nodige herinneringen naar boven: Hij heeft als kind in dat weeshuis gewoond en ooit een wollen kledingstuk van Greta gekregen. De werkrelaties worden hersteld en de verhouding tussen Henry en Bellefleur wordt voortgezet.


Bestel dit stuk

0,00
Rechten aanvragen

Waarom Toneelfonds.be?

Keuze uit een groot aanbod
Bestel gemakkelijk online
Snelle levering
Bestellingen snel bij u bezorgd
Persoonlijke service
Wij staan graag voor u klaar!