Jonge goden

Details van dit toneelstuk

Artikelnummer
33092
Personen
27
Categorie
Avondvullend
Aantal blz
92
Genre(s)
Komedie / Openluchtspelen / Familievoorstelling / Adolescenten 16-20 jaar
Doelpubliek
Adolescenten (16-20 jaar) / Volwassenen
Uitvoerder
Adolescenten (16-20 jaar) / Amateurtheater / Beroepstheater
Duur (min.)
140 min.
Uitgever
Janssens
Rechten tariefcode

JONGE GODEN

33092 Een toneelspel voor jongeren door Nathalie Haspeslagh, 22 spelers

Hoog  op de Olympusberg, in paleizen met bronzen vloeren en muren, leven de Olympische goden, aangevoerd door oppergod Zeus en zijn koningin Hera.

De goden storten zich regelmatig in het strijdgewoel van de mensen en bevechten elkaar als tijdverdrijf. Ze verdelen en heersen, moeien en vermoeien, manipuleren en intrigeren. Maar de mensen zijn het vechten beu en stichten, geheel tegen de zin van de goden, vrede. Zeus moet beloven om zijn jonge goden in toom te houden of ze zullen nooit nog door de mens vereerd worden. Hun beeltenissen zullen uit het aardse leven worden verbannen en vergeten… Zeus stemt toe, want belangrijker nog dan oorlog voeren mét de mens, is vereerd worden dóór de mens!

Op een dag komt Priamos, koning van Troje, naar de Olympusberg. Nu hij geen oorlog meer mag voeren, leeft hij zich uit in de liefde. Priamos heeft zes echtgenotes en is op zoek naar een nieuw gemalin. Zijn zevende vrouw moet een speciale vrouw worden, dus gaat hij te rade bij de specialist ter zake: Zeus. Maar de liefde overvalt Priamos sneller dan hij dacht. Hij wordt halsoverkop verliefd op Hekabe, een godendienster. Zeus raadt Priamos aan om de dienster te vergeten. Van Hekabe zal hij nooit een koningin kunnen maken, laat staan, haar liefde winnen. Maar Priamos wil van geen wijken weten en smeekt Zeus om hem te helpen het hart van deze vrouw te veroveren…

Zeus, die zijn kibbelende Goden moe is, geeft hun de opdracht om Priamos en Hekabe samen te brengen, maar de goden weigeren zich bezig te houden met het liefdesleven van twee banale mensen. Zeus zit met de handen in het haar. Het is duidelijk: zonder oorlog kan hij zijn krachten niet meer tentoonspreiden en verliest hij de macht over zijn losgeslagen goden. Hij gaat te rade bij Apollo, zijn helderziende zoon. Apollo is één van de weinige goden die geniet van de vrede, maar hij wil zijn vader niet beliegen, dus bekent hij dat Priamos en Hekabe niet zo banaal zijn: als deze vrouw en man een paar vormen, zullen ze ooit het leven schenken aan Paris, een jongeman die oorzaak zal zijn van een lange, bloedige oorlog!

Zeus heeft nu een goed argument om zijn goden aan het werk te zetten, maar die verliezen zich al snel in de eigen intriges en liefdesperikelen en laten Priamos aan zijn lot over. Bovendien is Hekabe een pacifiste van de bovenste plank.

Het lijkt erop dat de goden niet zullen slagen in hun opdracht, maar de wegen der liefde zijn vaak ondoorgrondelijk…


Bestel dit stuk

0,00
Rechten aanvragen

Waarom Toneelfonds.be?

Keuze uit een groot aanbod
Bestel gemakkelijk online
Snelle levering
Bestellingen snel bij u bezorgd
Persoonlijke service
Wij staan graag voor u klaar!